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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Amazônia Ocidental.
Data corrente:  16/01/2017
Data da última atualização:  16/01/2017
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  SOMAVILLA, A.; SCHOENINGER, K.; CASTRO, D. G. D. de; OLIVEIRA, M. L.; KRUG, C.
Afiliação:  A. Somavilla, INPA; K. Schoeninger, INPA; D. G. D. de Castro, INPA; M. L. Oliveira, INPA; CRISTIANE KRUG, CPAA.
Título:  Diversity of wasps (Hymenoptera: Vespidae) in conventional and organic guarana (Paullinia cupana var. sorbilis) crops in the Brazilian Amazon.
Ano de publicação:  2016
Fonte/Imprenta:  Sociobiology, v. 63, n. 4, p. 1051-1057, Dec. 2016.
DOI:  10.13102/sociobiology.v63i4.1178
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Diversity of wasps (Hymenoptera: Vespidae) in conventional and organic guarana (Paullinia cupana var. sorbilis) crops in the Brazilian Amazon. The present study aimed to determine the diversity of wasp species associated with the guarana crop and the difference in composition of species associated to organic and conventional crops, as well as among environments established in each management (adjacent forest, crop edge and guarana crop).
Palavras-Chave:  Agroecosystem; Crop edge; Guaraná orgânico; Social wasps; Vespas.
Thesagro:  Paullinia Cupana.
Thesaurus Nal:  Polybia.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/153356/1/1178-6712-1-PB.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Amazônia Ocidental (CPAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPAA35989 - 1UPCAP - DD
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Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria Tropical; Embrapa Unidades Centrais.
Data corrente:  01/04/2022
Data da última atualização:  01/04/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 2
Autoria:  SOUSA, D. de P.; FRARE, J. C. V.; FARIAS, V. D. da S.; NUNES, H. G. G. C.; MARTINS, M. S.; LIMA, A. F. T. de; TAVARES, L. B.; COSTA, D. L. P.; LIMA, M. J. A. de; CARVALHO, C. J. R. de; SOUZA, P. J. de O. P. de.
Afiliação:  DENIS DE PINHO SOUSA, Universidade Federal Rural da Amazônia; JULIO CESAR VIEIRA FRARE, Universidade Federal Rural da Amazônia; VIVIAN DIELLY DA SILVA FARIAS, Universidade Federal do Pará; HILDO GIUSEPPE GARCIA CALDAS NUNES, Universidade Federal Rural da Amazônia; MAURÍCIO SOUZA MARTINS, Universidade Federal Rural da Amazônia, Núcleo Universitário de Capitão Poço; ANA FLAVIA TRINDADE DE LIMA, Universidade Federal Rural da Amazônia, Núcleo Universitário de Capitão Poço; LUCAS BELÉM TAVARES, Universidade Federal Rural da Amazônia; DEBORAH LUCIANY PIRES COSTA, Universidade Federal Rural da Amazônia; MARCUS JOSÉ ALVES DE LIMA, Universidade Federal Rural da Amazônia, Núcleo Universitário de Capitão Poço; CLAUDIO JOSE REIS DE CARVALHO, CNPAT; PAULO JORGE DE OLIVEIRA PONTE DE SOUZA, Universidade Federal Rural da Amazônia.
Título:  Acai palm base temperatures and thermal time requirements in eastern Amazon.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Pesquisa Agropecuária Brasileira, v. 57, e01667, 2022.
DOI:  https://doi. org/10.1590/S1678-3921.pab2022.v57.01667
Idioma:  Inglês
Notas:  Título em português: Temperaturas basais e exigências térmicas do açaizeiro na Amazônia Oriental.
Conteúdo:  ABSTRACT? The objective of this work was to determine the base temperatures, thermal time requirements, and length of the main reproductive growth stages of acai palm (Euterpe oleracea) in the northeast of the state of Pará, in eastern Amazon, Brazil. The experiment was carried out from 2017 to 2019 in a 10 ha acai plantation, using the time-series analysis. Plant phenology was monitored weekly, and local weather conditions were monitored daily. The lower and upper base temperatures were of 12.92 and 32.46°C, respectively, for pre-flowering; 13.50 and 32.23°C for flowering; 12.14 and 32.55°C for green fruit stage; 11.64 and 32.78°C for fruit color-changing stage; and 11.23 and 32.94°C for maturation. The thermal time requirement and the average cycle length for the ideal harvest time of acai palm were 3,893.15 degree-days and 283 days, respectively. The thermal time requirement and the duration of the reproductive growth stage for acai palm are influenced by the period of the year and the variability of air temperature, which, when high, reduces the cycle of the crop, and when mild, increases it. RESUMO ? O objetivo deste trabalho foi determinar as temperaturas basais, as necessidades térmicas e a duração dos principais estádios fenológicos reprodutivos do açaizeiro (Euterpe oleracea) no Nordeste do estado do Pará, na Amazônia Oriental, Brasil. O experimento foi realizado de 2017 a 2019, em plantio de açaizeiro de 10 ha, tendo-se utilizado análise de série temporal. A fenol... Mostrar Tudo
Thesagro:  Euterpe Oleracea; Fenologia; Floração; Temperatura.
Thesaurus NAL:  Euterpe; Flowering; Phenology.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/233195/1/Acai-palm-base-temperatures-2022.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria Tropical (CNPAT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
AI-SEDE65774 - 1UPEAP - DD
CNPAT16911 - 1UPCAP - DD
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