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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Amazônia Ocidental. |
Data corrente: |
16/01/2017 |
Data da última atualização: |
16/01/2017 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
SOMAVILLA, A.; SCHOENINGER, K.; CASTRO, D. G. D. de; OLIVEIRA, M. L.; KRUG, C. |
Afiliação: |
A. Somavilla, INPA; K. Schoeninger, INPA; D. G. D. de Castro, INPA; M. L. Oliveira, INPA; CRISTIANE KRUG, CPAA. |
Título: |
Diversity of wasps (Hymenoptera: Vespidae) in conventional and organic guarana (Paullinia cupana var. sorbilis) crops in the Brazilian Amazon. |
Ano de publicação: |
2016 |
Fonte/Imprenta: |
Sociobiology, v. 63, n. 4, p. 1051-1057, Dec. 2016. |
DOI: |
10.13102/sociobiology.v63i4.1178 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Diversity of wasps (Hymenoptera: Vespidae) in conventional and organic guarana (Paullinia cupana var. sorbilis) crops in the Brazilian Amazon. The present study aimed to determine the diversity of wasp species associated with the guarana crop and the difference in composition of species associated to organic and conventional crops, as well as among environments established in each management (adjacent forest, crop edge and guarana crop). |
Palavras-Chave: |
Agroecosystem; Crop edge; Guaraná orgânico; Social wasps; Vespas. |
Thesagro: |
Paullinia Cupana. |
Thesaurus Nal: |
Polybia. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/153356/1/1178-6712-1-PB.pdf
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Marc: |
LEADER 01260naa a2200265 a 4500 001 2060788 005 2017-01-16 008 2016 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.13102/sociobiology.v63i4.1178$2DOI 100 1 $aSOMAVILLA, A. 245 $aDiversity of wasps (Hymenoptera$bVespidae) in conventional and organic guarana (Paullinia cupana var. sorbilis) crops in the Brazilian Amazon.$h[electronic resource] 260 $c2016 520 $aDiversity of wasps (Hymenoptera: Vespidae) in conventional and organic guarana (Paullinia cupana var. sorbilis) crops in the Brazilian Amazon. The present study aimed to determine the diversity of wasp species associated with the guarana crop and the difference in composition of species associated to organic and conventional crops, as well as among environments established in each management (adjacent forest, crop edge and guarana crop). 650 $aPolybia 650 $aPaullinia Cupana 653 $aAgroecosystem 653 $aCrop edge 653 $aGuaraná orgânico 653 $aSocial wasps 653 $aVespas 700 1 $aSCHOENINGER, K. 700 1 $aCASTRO, D. G. D. de 700 1 $aOLIVEIRA, M. L. 700 1 $aKRUG, C. 773 $tSociobiology$gv. 63, n. 4, p. 1051-1057, Dec. 2016.
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Registro original: |
Embrapa Amazônia Ocidental (CPAA) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria Tropical; Embrapa Unidades Centrais. |
Data corrente: |
01/04/2022 |
Data da última atualização: |
01/04/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
SOUSA, D. de P.; FRARE, J. C. V.; FARIAS, V. D. da S.; NUNES, H. G. G. C.; MARTINS, M. S.; LIMA, A. F. T. de; TAVARES, L. B.; COSTA, D. L. P.; LIMA, M. J. A. de; CARVALHO, C. J. R. de; SOUZA, P. J. de O. P. de. |
Afiliação: |
DENIS DE PINHO SOUSA, Universidade Federal Rural da Amazônia; JULIO CESAR VIEIRA FRARE, Universidade Federal Rural da Amazônia; VIVIAN DIELLY DA SILVA FARIAS, Universidade Federal do Pará; HILDO GIUSEPPE GARCIA CALDAS NUNES, Universidade Federal Rural da Amazônia; MAURÍCIO SOUZA MARTINS, Universidade Federal Rural da Amazônia, Núcleo Universitário de Capitão Poço; ANA FLAVIA TRINDADE DE LIMA, Universidade Federal Rural da Amazônia, Núcleo Universitário de Capitão Poço; LUCAS BELÉM TAVARES, Universidade Federal Rural da Amazônia; DEBORAH LUCIANY PIRES COSTA, Universidade Federal Rural da Amazônia; MARCUS JOSÉ ALVES DE LIMA, Universidade Federal Rural da Amazônia, Núcleo Universitário de Capitão Poço; CLAUDIO JOSE REIS DE CARVALHO, CNPAT; PAULO JORGE DE OLIVEIRA PONTE DE SOUZA, Universidade Federal Rural da Amazônia. |
Título: |
Acai palm base temperatures and thermal time requirements in eastern Amazon. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
Pesquisa Agropecuária Brasileira, v. 57, e01667, 2022. |
DOI: |
https://doi. org/10.1590/S1678-3921.pab2022.v57.01667 |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
Título em português: Temperaturas basais e exigências térmicas do açaizeiro na Amazônia Oriental. |
Conteúdo: |
ABSTRACT? The objective of this work was to determine the base temperatures, thermal time requirements, and length of the main reproductive growth stages of acai palm (Euterpe oleracea) in the northeast of the state of Pará, in eastern Amazon, Brazil. The experiment was carried out from 2017 to 2019 in a 10 ha acai plantation, using the time-series analysis. Plant phenology was monitored weekly, and local weather conditions were monitored daily. The lower and upper base temperatures were of 12.92 and 32.46°C, respectively, for pre-flowering; 13.50 and 32.23°C for flowering; 12.14 and 32.55°C for green fruit stage; 11.64 and 32.78°C for fruit color-changing stage; and 11.23 and 32.94°C for maturation. The thermal time requirement and the average cycle length for the ideal harvest time of acai palm were 3,893.15 degree-days and 283 days, respectively. The thermal time requirement and the duration of the reproductive growth stage for acai palm are influenced by the period of the year and the variability of air temperature, which, when high, reduces the cycle of the crop, and when mild, increases it.
RESUMO ? O objetivo deste trabalho foi determinar as temperaturas basais, as necessidades térmicas e a duração dos principais estádios fenológicos reprodutivos do açaizeiro (Euterpe oleracea) no Nordeste do estado do Pará, na Amazônia Oriental, Brasil. O experimento foi realizado de 2017 a 2019, em plantio de açaizeiro de 10 ha, tendo-se utilizado análise de série temporal. A fenologia das plantas foi monitorada semanalmente, e as condições meteorológicas dos locais foram monitoradas diariamente. As temperaturas basais inferiores e superiores foram de 12,92 e 32,46°C, respectivamente, na prefloração; 13,50 e 32,23°C na floração; 12,14 e 32,55°C no estádio de frutos verdes; 11,64 e 32,78°C no estádio de mudança de cor dos frutos; e 11,23 e 32,94°C na maturação. A exigência térmica e a duração média para o ponto ideal de colheita do açaí foram de 3.893,15 graus-dias e 283 dias, respectivamente. A exigência térmica e a duração dos estádios da fase reprodutiva do açaizeiro são influenciadas pelo período do ano e pela variabilidade da temperatura do ar, que, quando elevada, reduz o ciclo da cultura, e, quando amena, o estende. MenosABSTRACT? The objective of this work was to determine the base temperatures, thermal time requirements, and length of the main reproductive growth stages of acai palm (Euterpe oleracea) in the northeast of the state of Pará, in eastern Amazon, Brazil. The experiment was carried out from 2017 to 2019 in a 10 ha acai plantation, using the time-series analysis. Plant phenology was monitored weekly, and local weather conditions were monitored daily. The lower and upper base temperatures were of 12.92 and 32.46°C, respectively, for pre-flowering; 13.50 and 32.23°C for flowering; 12.14 and 32.55°C for green fruit stage; 11.64 and 32.78°C for fruit color-changing stage; and 11.23 and 32.94°C for maturation. The thermal time requirement and the average cycle length for the ideal harvest time of acai palm were 3,893.15 degree-days and 283 days, respectively. The thermal time requirement and the duration of the reproductive growth stage for acai palm are influenced by the period of the year and the variability of air temperature, which, when high, reduces the cycle of the crop, and when mild, increases it.
RESUMO ? O objetivo deste trabalho foi determinar as temperaturas basais, as necessidades térmicas e a duração dos principais estádios fenológicos reprodutivos do açaizeiro (Euterpe oleracea) no Nordeste do estado do Pará, na Amazônia Oriental, Brasil. O experimento foi realizado de 2017 a 2019, em plantio de açaizeiro de 10 ha, tendo-se utilizado análise de série temporal. A fenol... Mostrar Tudo |
Thesagro: |
Euterpe Oleracea; Fenologia; Floração; Temperatura. |
Thesaurus NAL: |
Euterpe; Flowering; Phenology. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/233195/1/Acai-palm-base-temperatures-2022.pdf
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Marc: |
LEADER 03412naa a2200349 a 4500 001 2141744 005 2022-04-01 008 2022 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi. org/10.1590/S1678-3921.pab2022.v57.01667$2DOI 100 1 $aSOUSA, D. de P. 245 $aAcai palm base temperatures and thermal time requirements in eastern Amazon.$h[electronic resource] 260 $c2022 500 $aTítulo em português: Temperaturas basais e exigências térmicas do açaizeiro na Amazônia Oriental. 520 $aABSTRACT? The objective of this work was to determine the base temperatures, thermal time requirements, and length of the main reproductive growth stages of acai palm (Euterpe oleracea) in the northeast of the state of Pará, in eastern Amazon, Brazil. The experiment was carried out from 2017 to 2019 in a 10 ha acai plantation, using the time-series analysis. Plant phenology was monitored weekly, and local weather conditions were monitored daily. The lower and upper base temperatures were of 12.92 and 32.46°C, respectively, for pre-flowering; 13.50 and 32.23°C for flowering; 12.14 and 32.55°C for green fruit stage; 11.64 and 32.78°C for fruit color-changing stage; and 11.23 and 32.94°C for maturation. The thermal time requirement and the average cycle length for the ideal harvest time of acai palm were 3,893.15 degree-days and 283 days, respectively. The thermal time requirement and the duration of the reproductive growth stage for acai palm are influenced by the period of the year and the variability of air temperature, which, when high, reduces the cycle of the crop, and when mild, increases it. RESUMO ? O objetivo deste trabalho foi determinar as temperaturas basais, as necessidades térmicas e a duração dos principais estádios fenológicos reprodutivos do açaizeiro (Euterpe oleracea) no Nordeste do estado do Pará, na Amazônia Oriental, Brasil. O experimento foi realizado de 2017 a 2019, em plantio de açaizeiro de 10 ha, tendo-se utilizado análise de série temporal. A fenologia das plantas foi monitorada semanalmente, e as condições meteorológicas dos locais foram monitoradas diariamente. As temperaturas basais inferiores e superiores foram de 12,92 e 32,46°C, respectivamente, na prefloração; 13,50 e 32,23°C na floração; 12,14 e 32,55°C no estádio de frutos verdes; 11,64 e 32,78°C no estádio de mudança de cor dos frutos; e 11,23 e 32,94°C na maturação. A exigência térmica e a duração média para o ponto ideal de colheita do açaí foram de 3.893,15 graus-dias e 283 dias, respectivamente. A exigência térmica e a duração dos estádios da fase reprodutiva do açaizeiro são influenciadas pelo período do ano e pela variabilidade da temperatura do ar, que, quando elevada, reduz o ciclo da cultura, e, quando amena, o estende. 650 $aEuterpe 650 $aFlowering 650 $aPhenology 650 $aEuterpe Oleracea 650 $aFenologia 650 $aFloração 650 $aTemperatura 700 1 $aFRARE, J. C. V. 700 1 $aFARIAS, V. D. da S. 700 1 $aNUNES, H. G. G. C. 700 1 $aMARTINS, M. S. 700 1 $aLIMA, A. F. T. de 700 1 $aTAVARES, L. B. 700 1 $aCOSTA, D. L. P. 700 1 $aLIMA, M. J. A. de 700 1 $aCARVALHO, C. J. R. de 700 1 $aSOUZA, P. J. de O. P. de 773 $tPesquisa Agropecuária Brasileira$gv. 57, e01667, 2022.
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Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Agroindústria Tropical (CNPAT) |
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